Barta Károly: A pezsgőgyártás ugyanolyan kreatív folyamat, mint a borkészítés

A VOSZ Agrár Tagozata a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével közösen szervezte meg a VOSZ Év Pezsgője versenyt, amely az egyik legjelentősebb hazai kezdeményezés a magyar pezsgőkultúra népszerűsítésére. A 2025-ös verseny eredményhirdetésére november 4-én került sor, ahol a Barta Pince pezsgője nyerte el a VOSZ Év Pezsgője címet.

Az Alföldről származó Barta Károly nem borászként indult – írja a vosz.hu. „Parasztcsalád vagyunk, nálunk mindenki gazdálkodott, 11-12 éves koromig én is a földeken voltam édesapámmal, nagyapámmal” – mondja. Arról is beszél, hogy a borászathoz kezdetben nem a szakmai tudás, hanem a kíváncsiság, a kockázatvállalás és a kihívások keresése vezette, ami ma is meghatározza döntéseit.​ „Testvéremmel a kétezres évek elején gondoltunk arra, hogy gazdálkodni kezdjünk, ezért kezdtünk szőlőterületet keresni, aztán egy szép péntek reggelen megmutattak...

Tovább a teljes cikkhez az uzletem.hu oldalon.